1 kepala ikan salmon – bersaiz besar (sekitar 600gm) dibelah dan dibersihkan.
2 bungkus rempah kari ikan
1 sudu besar halba campur
8-10 biji kacang bendi
2 biji tomato
1 biji cili merah – terpulang ikut kepedasan masing-masing.
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil pes asam jawa
garam secukup rasa
sedikit air dan minyak untuk menumis
Cara Penyediaan
1.Bancuhkan serbuk kari bersama 2 cawan air dan pes asam jawa kemudian ketepikan.
2.Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halba campur sampai naik bau. Masukkan daun kari dan kacau lagi sehingga kekuningan.
3.Masukkan rempah/serbuk kari yang dibancuh tadi dan kacau rata sehingga terbit minyak.
4.Tambahkan air mengikut kadar kepekatan yang disukai dan biarkan mendidih.
5.Kemudian masukkan kacang bendi dan tomato dan garam secukup rasa dan kemudian masukkan kepala ikan tadi.
6.Perlahankan api dan biarkan seketika sehingga naik minyak.
7.Siap dan hidangkan.
Catat Ulasan
0
Ulasan
Follow Us
About me
Chef | You-tubers | Blogger | Working in hotel industry, i will write down this experience, cooking technique, recipe & tips into my digital diary blog, feel free to FOLLOW ME
0 Ulasan