Nasi lemak adalah satu juadah signature di malaysia, tau tak nasi lemak adalah salah satu signature dish bagi negara kita yang di ketengahkan kepada mata dunia dalam ketegori masakkan, setiap chef yang membawa nama malaysia ke luar negara bagi tujuan mempromosikan juadah masakkan malaysia harus membawa nasi lemak di dalam menu mereka.
jadi tak kisah lah nasi lemak ni ada tak kira waktu pasti ada terjual nasi lemak, tak kiralah pada waktu pgi, tengahari mahupum lewat malam. Perasan tak anda, tak semua orang pandai masak sambal yang betul betul sedap, haa.... kali ni saya nak sharekan resepi Sambal nasi lemak SEDAP, in syaa alllah pasti sedap, serta saya nak share bahan rahsia yang bakal membuatkan sambal nasi lemak anda pastinya menyengat.
Ok, saya nak sharekan rahsia antara bahan yang saya sentiasa gunakan tuk menjadikan sambal nasi lemak sentisa sedap ilah segengam ikan bilis yang di masukkan sekali ke dalam bahan-bahan yang hendak di kisar, tapi harus ingat jangan dikisarkan ikan bilis terlalu hancur dan jangan terlalu kasar, in between jer.
Bahan-bahan:
- 10 Biji bawang merah
- 4-5 biji bawang putih
- Segengam ikan bilis
- 15 tangkai cili kering (digiling @ kisar)
- Gula Melaka
- Gula Putih
- Asam gelugor
- Ikan bilis
- Garam
- Pati stock ikan bilis maggi
- MAGGI Chef Master stock
Cara Memasak:
- Kisarkan bawang merah, bawang putih, dan segengam ikan bilis blend kasar-kasar, kemudian tumiskan.
- Bila dah nampak betul-betul garing, baru masukkan cili kisar 15 tangkai, dan kemudianyer hanya kacau sekali sekala jer.
- Masukkan gula melaka, gula putih, asam gelugor.
- dah nak dekat kering kuahnya barulah masukkan ikan bilis, pati ikan bilis, Maggi chef master stock dan secubit garam.
- hidangkan.
P/s: TIPS SAMBAL TAK TERPERCIK SATU DAPUR
- Perlahankan api dan hanya kacau sekali sekala sahaja.
- Satu lagi bila blend barang kisar pastikan letak ikan bilis segenggam (ini petua sedapkan) tapi make sure jangan blend terlalu hancur, blend kasar-kasar jer,
- tuk tak nak sambal terpercik merata tempat make sure tumis smpai garing betul-betul baru masukkan bahan lain.
0 Ulasan