Tips Memilih Garam - Jangan Salah Pilih Garam | Ukuran bijirin pada garam juga mempengaruhi bagaimana rasa masin menyentuh lidah anda. Garam dengan ukuran butir yang lebih besar boleh mempunyai rasa yang lebih kuat dan tahan lebih lama di lidah anda. Tetapi, jika anda membiarkan garam larut di dalam hidangan anda, seharusnya tidak ada perbezaan rasa yang besar antara garam halus dan garam gourmet yang lain. Sekiranya anda ingin menggunakan jari anda untuk menaburkan garam pada makanan, garam kering dengan ukuran butiran yang lebih besar jauh lebih mudah dikendalikan. Garam laut dan garam bukit mempunyai asas kandungan khasiat yang sama walaupun sering kali diceritakan bahawa garam bukit lebih baik untuk badan. Perbezaan garam ini adalah dari segi rasa, tekstur dan proses penghasilannya. Garam laut dihasilkan dengan menyejat air laut dan kandungan mineralnya bergantung kepada air laut itu sendiri yang bermakna ia mengandungi sodium cloride serta unsur-unsur mineral tambahan. Warna serta tahap kemasinan garam juga bergantung kepada air laut.
Garam bukit pula dihasilkan dengan melombong di bukit yang mempunyai sumber garam. Garam ini akan diproses menggunakan bahan kimia agar didalam garam itu sendiri hanya mempunyai sodium cloride serta bahan kimia tambahan yang menyebabkan tekstur lebih halus. Ia juga ditambah iodin bagi memberi keperluan iodin dalam badan manusia. Rasanya juga lebih masin serta membuatkan pemakan berasa kenyang atau kembung. Sekarang sudah tahu, jadi garam mana yang lebih elok? Garam laut lebih bagus kerana mempunyai pelbagai mineral yang diperlukan oleh badan. Garam bukit mempunyai kandungan sodium yang tinggi, jika tidak dikawal penggunaannya akan menyebabkan penyakit darah tinggi serta penyakit berkait dengan jantung.
Amalkan letak garam bila makanan dah suam bukan sedang menggelegak atau ambil garam/campurkan pd makanan semasa nak makan, Diamalkan di kebanyakan hospital, sebab tu ia juga sunnah Nabi hikmah disebalik cara nabi.
#01 – Garam halus (Garam Meja Biasa)
Garam yang paling biasa adalah garam halus (meja).Garam ini biasanya sangat halus – bermaksud bahawa ia sangat kasar, dengan sebahagian besar kotoran dan mineral surihnya dikeluarkan. Masalah dengan garam tanah yang banyak adalah bahawa ia dapat menyatu bersama. Atas sebab ini, pelbagai bahan – dipanggil agen anti-caking – ditambahkan sehingga mengalir dengan bebas. Garam meja kelas makanan hampir natrium klorida tulen – 97% atau lebih tinggi – tetapi di banyak negara, ia juga mengandungi yodium tambahan.
Penambahan iodin ke garam meja adalah hasil daripada langkah pencegahan kesihatan awam yang berjaya terhadap kekurangan iodin, yang sering terjadi di banyak tempat di dunia. Kekurangan iodin adalah penyebab utama hipotiroidisme, kecacatan intelektual dan pelbagai masalah kesihatan yang lain. Oleh itu, jika anda memilih untuk tidak makan garam meja yang diperkaya dengan iodin, pastikan anda memakan makanan lain yang tinggi iodin, seperti ikan, tenusu, telur dan rumput laut. Jangan Salah Pilih Garam Dalam Masakan.
#02 – Garam laut
Garam laut dibuat dengan menguapan air laut. Seperti garam meja, kebanyakannya hanya natrium klorida. Namun, bergantung pada sumbernya dan bagaimana ia diproses, biasanya mengandungi pelbagai mineral seperti potasium, besi dan zink. Semakin gelap garam laut, semakin tinggi kepekatan kotoran dan nutrien surih. Namun, kerana pencemaran laut, garam laut juga dapat menampung sejumlah besar logam berat seperti timbal (atomic number 82).
Garam laut juga mengandungi mikroplastik – sisa mikroskopik sisa plastik. Implikasi kesihatan mikroplastik dalam makanan masih belum jelas, tetapi sebilangan penyelidik percaya bahawa risiko kesihatan rendah pada tahap semasa. Tidak seperti garam halus biasa, garam laut sering kasar, kerana kurang tanah. Sekiranya anda menaburkannya pada makanan anda setelah dimasak, mungkin rasa mulut yang berbeza dan menyebabkan rasa lebih kuat daripada garam halus. Mineral dan kekotoran yang terdapat dalam garam laut juga boleh mempengaruhi rasanya – tetapi ini sangat berbeza antara jenama.
#03 – Garam Pink Himalaya
Garam Himalaya dilombong di Pakistan. Ia berasal dari Lombong Garam Khewra, lombong garam kedua terbesar di dunia. Garam Himalaya sering mengandungi sejumlah kecil oksida besi (karat), yang memberikan warna merah jambu. Ia juga mempunyai sejumlah kecil kalsium, besi, kalium dan magnesium, menjadikannya sedikit lebih rendah natrium daripada garam meja biasa. Ramai orang lebih suka rasa garam Himalaya daripada jenis lain. Walau bagaimanapun, perbezaan utamanya hanyalah warna, yang boleh membuat hidangan menjadi menarik secara visual.
#04 – Garam Kosher
Garam Kosher akan mempunyai tekstur dan rasa yang berbeza, tetapi jika anda membiarkan garam larut dalam makanan, sebenarnya tidak ada perbezaan dibandingkan dengan garam meja biasa. Walau bagaimanapun, garam kosher cenderung mengandungi bahan tambahan seperti agen anti-caking dan iodin. Namun, perlu diingat bahawa satu sudu teh garam kosher beratnya jauh lebih sedikit daripada satu sudu teh garam biasa. Jangan ganti yang lain dengan nisbah 1: 1 atau makanan anda mungkin terlalu masin atau terlalu tawar.
Nota Tambahan:
Kepada pesakit buah pinggang sodium (garam) sgt perlu kawal kerana garam tinggi dalam badan akan perangkap air. garam bukit tinggi mineral dan kebanyakan mineral buah pinggang tak lagi boleh proses. Garam meja juga dikenali hanya sebagai garam terdapat dalam bentuk garam halus atau garam kasar juga merupakan satu bahan mineral adalah hanya satu-satunya batuan yang boleh dimakan oleh manusia. Sebenarnya terdapat pelbagai bentuk garam makan iaitu GARAM KASAR, GARAM KASAR dan GARAM BERIODIN dalam pasaran. Biasanya garam makan terdapat dalam bentuk pepejal kristal, bewarna putih, merah jambu lembut atau kelabu pucat dimana ia di perolehi dari sejatan air laut atau simpanan batu (rock deposits). Jangan Salah Pilih Garam Dalam Masakan.
Garam laut diedarkan dalam bentuk garam kasar atau garam halus. Secara semula jadi sebenarnya garam merangkumi bukan hanya Natrium Cloride (Nacl) tetapi juga galian seni penting yang lain. Batu garam makan mungkin bewarna kelabu pucat disebabkan kandungan mineral. Garam merupakan mineral yang memang diperlukan bagi semua benda hidup untuk terus hidup termasuk manusia dan haiwan. Garam terbabit dalam mengawal kandungan air (imbangan cecair) dalam badan. Perasa garam merupakan salah satu daripada rasa asas dalam makanan manusia dimana tanpa garam apalah rasa makanan kita yang tawar. Kes kemaruk garam mungkin boleh disebabkan oleh kekurangan galian seulajadi ini dan juga kekurangan natrium klorida itu sendiri.
Memang kepentingan bahan garam amat penting dimana garam diperlukan untuk terus banyak hidupan untuk teruskan hidup. Apa pun pengambilan yang banyak dan berlebihan akan boleh meningkatkan masaalah kesihatan termasuk tekanan darah tinggi dimana kes ini juga berkait dengan genetik kepada hipertension. Dalam penyediaan makanan juga selalunya garam digunakan sebagai pengawet dan sebagai perisa. Garam adalah mineral kristal yang terbuat dari dua unsur, natrium (Na) dan klorin (Cl). Natrium dan klorin sangat penting untuk tubuh anda, kerana ia membantu otak dan saraf anda menghantar impuls elektrik.
Sebilangan besar garam dunia diambil dari lombong garam atau dengan mengewap air laut dan perairan kaya mineral lain. Garam mempunyai pelbagai tujuan, yang paling biasa adalah perisa makanan. Garam juga digunakan sebagai pengawet makanan, kerana bakteria mengalami kesulitan tumbuh di lingkungan yang kaya dengan garam. Alasan bahawa garam sering dianggap tidak sihat dalam jumlah besar adalah kerana ia dapat meningkatkan tekanan darah. Tetapi walaupun kajian menunjukkan bahawa menurunkan pengambilan garam dapat menurunkan tekanan darah sebanyak 1-5,4 mm / Hg, tidak ada bukti bahawa menurunkan pengambilan garam mencegah serangan jantung, strok atau kematian
0 Ulasan